logo

Komunikaty

LOTOS Biopaliwa podpisała umowę z koncernem MAN Ferrostal na budowę instalacji do produkcji estrów kwasów tłuszczowych. Po jej uruchomieniu spółka będzie w stanie wyprodukować w Czechowicach rocznie 100 tys. ton biokomponentu. Wartość projektu oszacowano na ok. 71 min zł. Kluczem do sukcesu na rynku biopaliw jest wybór instalacji, która pozwoli na przerabianie różnego rodzaju surowców - nie tylko rzepaku. Instalacja o takich możliwościach powstanie właśnie w Czechowicach. Dziś w Polsce wiele firm deklaruje inwestycje w fabryki biokomponentu, ale informacjom tym towarzyszą sygnały przestrzegające przed perspektywą braku surowca (rzepaku) na rynku. Nawet istotne zwiększenie areału upraw nie zapewni bazy surowcowej kolejnym producentom. Zakłada się, że z czasem środek ciężkości, jeśli chodzi o surowce do produkcji biodiesla, przesunie się ku innym surowcom tłuszczowym. Umożliwią to nowoczesne technologie. Pozwolą one również czechowickiej bioinstalacji przerabiać zarówno olej rzepakowy, jak i inne oleje roślinne. Już od 1997 roku firma produkuje paliwa z dodatkiem bioetanolu. W 2005 roku Lotos wyprodukował ponad 280 tys. ton benzyny bezołowiowej z tym dodatkiem. Czechowicka fabryka będzie wytwarzać produkty najwyższej jakości, w oparciu o technologie, które sprawdziły się już na wymagającym rynku niemieckim. Partner Lotos Biopaliw - niemiecka firma Novaol and Oelmiihle Leer Connemann ma już spore doświadczenie w branży biopaliw. Pierwsze badania nad ich produkcją spółka podjęła w sierpniu 1990 r. Kilka lat później, w 1995 r, rozpoczęto przemysłową produkcję biodiesla. Tylko w ub.r. na bazie licencji Connemann'a wybudowano instalacje o wydajności 500 tys. ton biokomponentu rocznie. Wykorzystanie estrów kwasu tłuszczowego w napędzaniu silników, nie jest ani nowym, ani też rewolucyjnym rozwiązaniem. Warto wspomnieć, że u podstaw konstrukcji silnika Rudolfa Diesla legły założenia, iż jego silnik napędzany będzie właśnie paliwem wytwarzanym na bazie olejów roślinnych. Punktem wyjścia tych rozwiązań była bliskość upraw rzepaku i łatwość ich przerobu.